Excursies

Evenementen van Onze Vloot

Oct 2013 Terug naar huidige maand Dec 2013
Datum Evenementen in November 2013 Info
14.11.2013 Vaartocht ZMS Evertsen
 

Vaartocht met ZMS Evertsen op 14 november 2013

 

 

Donkere wolken pakten zich samen die dag; boven Alkmaar, zo rond half negen zag je alleen nog maar regen. Dat beloofde weinig goeds.

Eenmaal aan boord van LCF Evertsen (bj. 2001) begon er toch verbetering in te treden en toonden de weergoden mededogen. Een enkele bui, maar ook soms felle zon en prachtige, heftig gekleurde luchten met wolkenpartijen waar Ruysdael wel weg mee had geweten. Na het inchecken en  hete koffie werd de menigte, zo'n 180 mensen want het was tevens een "werving en selectie" -vaartocht, ingedeeld in kleine groepjes olv. een of twee opvarende(n) die ons wegwijs kon(den) maken op het schip. Commandant Oppeneer hield een korte inleiding en na  instructie van de Eerste Officier  begon de rondtocht over het schip. De turbines werden ingezet (wat een mooi geluid is dat toch!) en wij zagen een "man-overboord-oefening" met een van de RIB's. Vanzelfsprekend, ja dat weten de door de wol geverfden,  stond in de middag een overheerlijk nassie-buffet op ons te wachten en daardoor gesterkt vervolgden wij de rondleiding of togen direkt al naar de brug om daar het doen en laten gade te slaan.

Ondertussen voer Vice-Admiraal Borsboom rond met ZMS Van Speijck, loste wat schoten (niet op ons) en kwam de nieuwe NH-90 niet alleen de Commandant Zeemacht, maar ook óns vereren met een bezoek en vertoonde daarbij zijn manoevreerbaarheid, maar duidelijk was dat het gewicht een rol speelde, want een Lynx is tóch leniger. Inmiddels had Hans Margés de EO bedankt en kon deze laatste 'het' schildje aan de uitgebreide verzameling in het centrale trappenhuis toevoegen. Heeft iemand eigenlijk wel eens bijgehoueden waar die schildjes nog níet hangen? Daar moeten wij nodig op af!  Eén ding is zeker: aan het eind van de dag was iedereen de regen aan het begin daarvan al lang vergeten.

 

Hartelijk dank voor de inzet van allen die ons deze vaartocht mogelijk en aangenaam (niet alleen de keuken) maakten en niet in de laatste plaats dank aan onze secretaris die wegens professionele (Marine, dus) verplichtingen buitenslands helaas niet zelf aanwezig kon zijn.

 

 

Hieronder een foto-impressie van een aangename rondvaart!

 

 

De loopbrug wordt weggetakeld, wij gaan naar zee De Hunze en er achter een OPV Het comité van rondleiders wordt ingedeeld
Eén van de rondleiders, Mike  van der Kleij De RIB gaat te water De turbines vol aan het werk
ZMS Van Speijck in het zonnetje gezet, een pláátje !   Maar pas op, want voor je het weet lig je onder vuur

 

En dan nog, van de brug af gezien

 

 

 

 

En zo kwamen wij weer terug in Nieuwediep's havenbekken en stevig met de kade verbonden:

 Vaartocht ZMS Evertsen
Lijst van alle evenementen
Klik op titel voor meer informatie

De ALV 2014 had alles in zich om weer een aangename en zinvolle aangelegenheid te worden. Diversiteit is een goede zaak om aandacht op alle mogelijke verschillende nautisch gerelateerde fenomenen te vestigen en zo kwamen wij dit jaar, na vorig jaar ss Rotterdam  te hebben bezocht, in het aardige Muzee(um) in Scheveningen. Hoogtepunt van de vergadering was de ondertekening van de bescheiden die onze vereniging  het voeren van het praedicaat 'Koninklijk' voor wederom 25 jaar verlenen. Op onderstaande foto een aantal leden in afwachting van de aanvang van deze Algemene Leden Vergadering 2014 en dus ook 'de' ondertekening.

 

Hiernaast voorzitter André van Koningsbrugge en onder-vóór penningmeester Willem Röell die samen de papieren tekenen tot behoud van onze Koninklijke Status.

Vervolgens een portret van onze gastspreker, commandeur bd. Pieter Kok, die als Convoy Commodore nogal wat reizen door de door piraten geteisterde gebieden bij Oost Afrika meemaakte en vervolgens naar West Afrika gaat, waar een totaal andere problematiek een grote uitdaging vormt; daar ben je ongeveer een sitting duck.

Na diens uitgebreide en informatieve discours ging de reis naar restaurant Catch aan de oude visafslag aan de kade van de Marina, aan de tweede binnenhaven, waar Hans Margés een aangename lunch  had besproken met evenzeer aangename wijn. Zelf moest hij verstek laten gaan wegens een proefvaart met zijn nieuwe heup, die nog door enige tetsfasen heen moet, maar nu alreeds richting 'overdracht' gaat.

Daarmee was de kous nog niet af, want er wachtte nóg een ceremonie: op de laatste foto, onder dankzegging voor de geboden gastvrijheid, het overhandigen aan de directeur van Muzee, Paul de Kievit,  van ons wapenschildje.

Het wordt tentoongesteld bij de ingang, samen met het oude en nieuwe schildje van de mijnenjager ZMS Scheveningen. Een mooi besluit van een mooi gebeuren.