Damen Shipyards Gorinchem

                                                                 Interessant bedrijfsbezoek

 

Op 20 oktober 2016 brachten leden van Onze Vloot en hun genodigden een bezoek aan Damen Shipyards in Gorinchem.

Wij kregen uitleg over de bedrijfsstrategie, het onderhanden werk en de plannen voor de toekomst van Sbn(a) b.d. Hans Spaans, die adviseur is van de Raad van Bestuur.

Damen Shipyards is opgericht in 1927 en heeft thans een omzet van ruim €2 mld en heeft wereldwijd  9000 mensen in dienst.

Wij bezochten de imposante werf in Gorkum, waar o.a. twee grote marineschepen met een moderne bijlboeg in aanbouw waren. Voor nadere informatie over dit bedrijf verwijs ik naar hun website www.damen.com.

Op dezelfde dag bezochten wij het Slot Loevestein, dat strategisch gelegen is “daar, waar Maas en Waal tezamen vloeit en Gorkum rijst van ver”. Het diende lange tijd als gevangenis en als verdedigingswerk.

De beroemdste gevangene was natuurlijk Hugo de Groot, die ontsnapte in een boekenkist. Deze internationaal vermaarde jurist is van onschatbare waarde geweest voor het zeerecht en de vrijheid van scheepvaart (Mare liberum).

Alle aanleiding dus voor jurist Herman Koning, die–als voorzitter van onze evenementencommissie– deze dagexcursie organiseerde, om op de binnenplaats van het Slot te poseren met onze charmante gastvrouw “Jonkvrouwe Isabella”! (zie foto)